27 maj och i princip sommarlov

Se där, jag hann med ett inlägg innan avresa i alla fall.

Har haft prov i NkA nu och det gick väl som väntat. Man kunde hälften och gissade på andra. Det dumma med den här kursen är båda lärarna bara kan gå efter proven eftersom de har noll koll på vilka vi är, de vet inte ens vilken klass vi går i... Känns väl sådär, man vil ju ha MVG.

Så nu är det svenskaredovisningen sen kan man slappna av. Nästa vecka blir det i princip inga lektioner. Ledig måndag, inga lektioner tisdag (om man inte far till NkA för att ta reda på hur provet, gick vilket jag tror jag ska göra, man har inget bättre för sig) och onsdagen kan väl i nte vara så seriös den heller? Ingen idrott i alla fall och Jhonny lär väl knappast tvinga oss ha samhälls...

Så det är i princip lov!!! Och sommarcäremn börjar ju komma so let's go for it!

Plugg och åter plugg

Nog är man skoltrött alltid och fastän det är en enda seriös skolvecka kvar så har man tusen och en sakgker kvar att göra. SÅ denna vecka blir det dåligt med uppdatering, men då är det väl som vanligt:P

Ska plugga hur mycket som helst och på torsdag bär det av till Stockholm så jag måste förbereda och börja packa inför det också. Hur i alla världen ska jag hinna? Ville följa med Tisdagsklubben ut till Munkviken imorgon men det kan jag troligen glömma. Det finns ingen tid att vara sentimental...

Så nu ska jag plugga naturkunskap till provet imorgon, och sen bär det av till skolan! Kanske blir det något inlägg innan jag far på torsdag annars blir dte nog inget nytt förrän nästa måndag är jag rädd :/

24 maj

Äntligen börjar det komma lite sommarvärme. Vet inte hur många grader det kan ha varit idag när det var som varmast men det var verkligen bara solen som gav någon värme.

Är lite trött så det blir inget långt inlägg.

Var med KFUM-styrelsen ute i Falkträsket idag. Måste säga att vi kom riktigt långt idag. Vi är alla överens om att föreningen måste stryras upp. Den behöver organiseras och marknadsföras bättre. Så idag gick vi igenom verksamheter och inventarier och försökte komma fram till vad som borde göras. Att allting sedan ska verkstälas är en annan sak men vi är en bit på väg...

Ikväll blir det Eurovision song contest för hela slanten. Ska heja på Perelli, fast nog börjar man bli lite less på låten? Jag kommer definitivt att somna under röstredovisningen, den är så långtråkig. Speciellt om Sverige inte får några poäng men det bör vi få.

Så nu ska jag lägga mig och vila en stund, innan programmet börjar.

Telefon-katasrof!!!!

Mitt SIM-kort lade av i lördags, det får inte kontakt med telefonen, vilketinnebär att telefonen är så gott som oanvändbar. Alla grundfunktioner fungerar som alarm och till och med almanackan. Men jag är i princip beroende av min telefon eftersom jag håller kontakt med omvärlden med den. För kanske 5 år sedan skulle det inte varit någon större grej, då hade jag typ ingen telefon. Jag tror jag fick min första telefon när jag gick i 6:an, en tegelstens motorola.

I vilket fall så har jag mailat Halebop och de skickar ett nytt kort, inom tre arbetsdagar. Hur ska man kunna vänta så länge? Hu fick jag mailet igår så förhoppningsvis så kommer kortet idag eller imorgon men ändå! Och alla kontakter som man hade. De allra senaste ligger på telefonminnet men de övriga låg på SIM-kortet. Jag vet att jag skrivit ner en massa kontakter i min gamla almanacka men jag minns inte vart jag lagt den... HIttar jag den inte blir det jobbigt, väldigt jobbigt, för då ,åste jag leta reda på alla kontakter igen. SOm tur är så finns ju eniro och hitta.se men det är ju lite mer bekvämt om de finns nedskrivna så det bara är att lägga in dem i kontaktlistan igen.

Men nu är det skolan da´x, hoppas att det inte börjar regna. Igår såg jag ut som en dränkt katt! Jag torkade rätt fort men var lite kall resten av dagen. Dessutom så var jacka och vantar dygnsura eftersom de varit instängda i skåpet hela dagen och inte haft möjlighet att torka.

Skönt med helg!

Skoldagen är över och nu är det äntligen helg igen. Men bara för det så slipper man inte arbete. Nästa vecka är det dags för två redovisningar (iaf en...) och ett nationellt prov. I helgen ska jag också jobba lite. Imorgon ska jag vara på kombihallen och hålla i ett jippo och söndag är jag på shopen. Så det blir plugg och jobb om vart annat.

Men nu ska jag hem, eller kanske på stan en kort stund

Ses!


Engelska B nationella - reading

Så var den delen avklarad och den kändes inte så farligt svår. Ska jag jämföra det här provet med matten så känns det bättre efter det här. Visst så förstod jag inte allt, från början, men efter att ha fortsatt i texterna så gick det upp för mig vad det handlade om. Så tja, det kan ha gått vägen...

Men egentligen så bryr jag mig inte så hårt vad gäller engelska, bara jag får G och det lär jag få. I EngA fick jag ju till och med VG. Att ha engelska så här i skolan är inte roligt, bara en massa grammatik och glosor. Nu när vi var i Frankrike till exempel så förstod folk min engelska perfekt, och visst, det fanns ord som man inte kunde men världen går inte under för det. Jag mailar ju också med Simone och jag behöver inte kunna engelska på jättehög nivå för att få sagt vad jag vill säga så att hon förstår. Så att prata. skriva och förstå engelska är inga problem, det är bara skolan som krånglar till det.

Men nu så är provtiden över så jag ska leta reda på Sarax2 och se om vi ska äta lunch på skolan eller äta hemma.

Bild-inlägg



Här har jag lagt in lite småttoch gått, de flesta från min runda i tysta parken men även fader Rogers grav (han är Taizé grundare men blev mördad, dock vid mycket hög ålder, för ett par år sedan). Den första bilden är Gustav i ett träd medan de resterande bilderna är tagna när vi väntar på att bussen ska anlända.






image103
Det är så vackert...




Dagboken är avslutad!

Nu finns hela dagboken från Taizé inlagd men det är mycket text och jag förstår om ni inte orkar läsa. Men här och var bland alla bokstäver så finns det trevliga bilder att titta på!
image89
Posé-anka nr 1!


Taizé "dagbok"

3/5
Dagen innan avfärd och solen hälsar oss genom att fortsätta skina. Både igår och idag så har det garanterat varit över +30 i skuggan, så ni fattar vilken värme!

Trots hettan så spelar jag och Gustav lite volleyboll och ni kan ju gissa hur det gick. Åt skogen. Gustav är duktig på fingerslag och bagger och allt vad det nu heter. För mig däremot: det säger "pang" varje gång jag ska försöka mig på fingerslag och när jag kör bagger så flyger den långt, men åt fel håll! Men vi hade ju hela förmiddagen att öva så jag blev bättre, "övning ger färdighet" som man säger. Vid klockan 11 så gick vi upp till Point 5 för att se om det fanns några som ville vara med och spela lite volleyboll för det blir rätt tråkigt i längden att spela bara två. Så nu var vi kanske 10 stycken i alla fall. Efter en stund så blev vi dock lite utträngda eftersom det kom en massa människor som skulle spela fotboll, fast vi var där först! Lite får vi väl skylla oss för att vi höll oss ute på kanten av planen, vi kunde ju ha gått mer i mitten. Men det gick bra att spela ute i ett hörn (fast vi träffade en och annan bil som stod på parkeringen bredvid, oops!)

Som vanligt dags för middagsbön och lunch sen satte jag mig vid barackerna för att få lite mer plugg gjort. En gång blev vi tillsagda av en "vakt" att ta på oss lite mer kläder, en del solade i bikini. Detta var ett kloster, ingen badstrand.

Idag så var det ju inga bibelstudier så vi började spela volleyboll igen mitt på dagen. I ett halterneck-linne uppvikta byxor och insmord flera gånger om i solskyddskräm var jag ute och spelade ända tills det ringde för middag. Inte ens då gick vi, det var jag och Gustav och några tyskar som fortfarande spelade, för att det skulle ändå vara så mycket folk som skulle ha mat att det inte gjorde något om vi väntade ett par minuter med att gå. Dessutom var Gustav tvungen att gå och hämta sin matbiljett för annars skulle han inte få någon mat. Så vi var 20 minuter sena till maten men fick ändå stå i kö en stund...

Innan mässan ville jag hinna duscha för jag kände mig inte så fräsch efter att ha spelat volleyboll i stort sett hela dagen när det var så varmt. Så jag duschar och packar lite för att inte behöva stresspacka imorgon. Men nog är det deprimerande att vi ska åka imorgon. Bussresan är egentligen innte så farlig men jag älskar att vara i Taizé, tempoet och rytmen finns bara här. Du är i stort sett helt avskärmad från omvärlden med undabtag av att man ringer hem för att höra hur familjen mår. Det är en underbar plats att vara på. Jordens paradis...

Mässan ikväll är lite speciell. Det är nämligen ljusmässa. När man går in i kyrkan tar man som vanligt sångbok och bibeltext men nu är en låda med små, smala ljus framställd. Så alla i kyrkan har varsigt ljus och i slutet av mässan så tänds några av ljusen längst fram och elden skickas bakåt så snart lyser hela kyrkan i ett hav med små ljsuprickar. Det är jättevackert. Man får inte ta några bilder egentligen men jag försökte ta en snabb bild utan blixt, resultatet blev inte så jättelyckat men den ger ändå en bild av hur det kan se ut.

image85


Så strax innan hela kyrkan börjar resa sig för att gå ut smög jag och Gusatv iväg för att ta oss till filtutdelningen. Det var en lugn kväll och vi pratade lite och Gustav spelade lite gitarr. Samme saknades igen men det var ju så lite folk att det inte gjorde så mycket.

När arbetspasset var slut gick vi ner till OYAK för att ta vara på den sista kvällen. Och Gustav hade fått sin egen fanclub: Tre tyska tjejer som ville att han skulle spela/sjunga Britney Spears. Gustav var inte helt överlycklig över sin fanclub och spelade ingen Britney Spears, både för att han inte ville och för att han inte kunde någon låt med henne.



4/5-6/5


Dagen för avfärd kommer och direkt efter frukosten packar jag det sista. Rummet ska vara städat och "utrymt" innan 11.30. Också idag är det nästan olidligt hett, min axlar svider (eftersom jag bränt mig) och vi ska sitta på en buss efter lunch. Det var planerat så att bussen skulle komma vid 12-12.30 så vi kunde lasta in våra saker i bussen, äta lunch och sedan fara. Men bussen var lite sen så stora delar av gänget bestämmer sig för att gå till maten.

Många har åkt så det var väldigt lite folk i kö och lite folk som vill ha mat. Men eftersom många har åkt betyder det att det inte finns några som diskar eller delar ut mat. Vi är ett gäng som funderar en stund, "hinner vi?", men resonerar att hjälper vi inte till så kommer det ta ännu längre tid så vi ställer oss för att dela ut mat. Som sagt så blev man lite smått stressad men det var ändå rätt lugnt. Vi fick ändå vänta en stund innan avfärd.

Vi hade en lite spännande insident också. Det flög in en decimeterlång (jag lovar, den var STOR!) geting/bi, kan inte skillnaden, i bussen! Men vi fick ut den och kunde se den flyga iväg. Men det var lite spännande, tänk om vi inte hade fått ut den.

Så kommer tidpunkten då vi lämnar Taizé. Jag har en plats långt fram i bussen, bredvid Fanny. Första stoppet blir i Tyskland, vad platsen heter har jag ingen aning om. Där finns det en restaurang, Burger king och en kiosk. Självklart fanns där också toaletter med snurrande toasitsar.

Vi gjorde inget längre stopp men vi hann med att leka i lekparken som fanns där och de hade någon rund snurrande grej. Den var rätt så rolig men svår att snurra. Den var tung eller trög, hittar inte riktigt ordet för det. Men ni ser ju hur dom sitter/står, det är uppgjort för att sluta i katastrof. Och mycket riktigt så ramlar nästan alla av, i en enda hög, rakt ner i barken. Vad vi skrattade och vad de skrattade!


Vi klev på färjan på måndagmorgonen. Jag, Samme, Gustav och Anna hade gått upp på soldäck genast vi kom på båten. Vi solade så gott vi kunde men det var inte så jättevarmt. Plötsligt så flyger alla, utom Gustav, 1 meter upp i luften när de tutar för avfärd. Hade jag haft hicka vi det tillfället hade den garanterat försvunnit.

Spelade kort. Vi hann med många partier av både 'Vänd tia', 'Hjärter sju' och 'Neger och president'. När vi spelade Neger och president blev jag i början president eller vice president men sen så nådde jag botten och blev ofta neger och tog mig inte upp igen. en anledning kunde vara att Maja och Gustav som satt på soffan fuskade. De bytte kort med varandra till deras fördelar.

Badade i bubbelpoolen igen, som var varm till skillnad från vägen ner, och tog det bara lugnt. Någon timma innan vi skulle gå av lade jag mig på en soffa för att vila och Gustav, som ville vara lite rolig, tog fram gitarren och plinkade en liten vaggvisa. Dock så hade en av strängarna, D-strängen tror jag det var, lossnat. Förra året var det nästan samma sak men då hade han tappat flera strängar redan innan vi nådde Taizé och hade inga extra med sig. Han hade inga extra med sig i år heller men strängarna höll ju nästan hela vägen.

Resten av resan fickjag två sätten för att Fanny hade stigit av. Hon skulle till folkhögskolan i Kristianstad tror jag det var. Den natten sov jag bra för jag kunde ligga ner, om än väldigt hopkrupen, eftersom jag nu fick två sätten för mig själv.

Vid tolvtiden var vi hemma i Skellefteå igen och alla steg ur bussen för att bilda en kramring. Jag fick börja och de som stod efter mig kom också från Skellefteå så det blir lite konstigt att krama och säga hej då. Men sen så kommer ju de som inte bor i Skellefteå som man troligen inte kommer att träffa förrän nästa år, om de åker med till Taizé vill säga, och det är lite mer känslosamt. Killar älskar ju att retas på en vänskkaplig nivå och Gustav gjorde det genom att lyfta upp mig när det var hans tur att få en kram. Folk skrattade lite åt det och det måste erkännas att det var en rolig grej.

Jag och Emelie lovade varandra att vi ska ses i sommar och har sms:at lite nu och då och skickar mail för att hålla kontakten.

En annan trevlig sak som jag fått ut av resan är att jag börjat maila med en av tjejerna från bibelgruppen. Hon heter Simone och är riktigt trevlig att skriva med. Det roliga är att hon är duktig på att besvara fort och vi har konstaterat att mailen blir längre för varje gång. Hoppas vi orkar hålla kontakten länge och hur kul vore det inte att få åka till Holland och hälsa på?

Detta var alltså mina 6 dagar i Taizé + 4 dagars resa tur och retur. Vill definitivt åka nästa år men får se, det är ju dax för studenten då...

Taizé "dagbok"

Förlåt, jag vet att allt hamnar lite huller om buller men jag skriver ju datum så ni får börja med det första inlägget om resan och arbeta er uppåt. Ska kanske försöka mig på en sammanfattning eller nåt när jag är klar.



2/5


Vädret från gårdagen håller i sig och redan på morgonen kan man känna att det kommer bli en bra dag, fastän luften är lite rå innan solen kommer fram. När jag ändå är inne på det här med solen kan jag ju kommentera upp- och nedgången. Solen går ju alltid upp i väst och ner i öst, inte sant. Så här hemma blir det för mig att den går upp till vänster om huset och ner till höger. I Taizé var det som om det hade vridit på sig. Den va på "fel" ställe. Det är svårt att förklara men allt var åt fel håll. Som Gusatv också poängterade: Varför öppnas alla toadörrar inåt? Båsen är ju små som dom är utan att man ska behöva klämma sig in för att sedan kunna, med lite trixande, stänga och låsa dörren. För mig var det dock inga problem, jag är inte så stor, men jag kan hålla med om att det blir lite fel att öppna dörren inåt.

Jag är väldigt upprepande men det är för att alla dagar är så rutinartade, du följer samma mall varje dag. Så idag på förmiddagen spelade jag och Gustav lite volleyboll. Jag kan lova att jag inte var så speciellt duktig för när Gustav passade bollen kunde jag skjuta iväg den all världens väg, åt fel håll. Som tur var så blev jag bättre och vid 11 tiden gick vi för att "ragga upp" folk som hade städat klart som kanske ville vara med och spela. Vi fick med oss et gäng och körde volleyboll i ring hela förmiddagen. Men det måste ju finnas något negativt med allt och denna gång var det att jag inte smörjt in mig med solskyddskräm. Hade väl inte räknat med sådant fint väder och att dessutom vara ute hela förmiddagen. Så vid lunchtid började jag skymta lite rött på mina axlar. Delar av armarna var också röda men det var pga volleybollspelandet.

Idag var det dags för veckans sista bibelstudie så vi såg till att ta varandras mailadresser innan vi skiljdes åt (jag har mailat kontinuerligt med en av holländarna, Simone, och i sitt senaste mail påpekade hon att våra mail blir längre för varje gång...). Så det var ett lite tragiskt avsked.

Före middagen klockan sju såg jag till att jag tog en dusch för efter volleybollspelandet och värmen var man alldeles klibbig och äcklig. Sen var det dags för fredagens kvällsbön som innebar bön runt korset. Under mitten av bönen får alla som vill gå, på knä, fram till ett kors dom de lagt ner på golvet och be. En vacker cermoni med mycket känslor.

Även denna kväll var det ganska mycket folk till en början men det lugnade ner sig. Jag hade med mig en kortlek så vi spelade lite kort. Jag och Samme lärde Chriastiane spela Durak (ett ryskt kortspel, durak betyder 'dumskalle'). Gustav var inte där utan honom mötte vi efteråt när vi skulle säga god natt till Chriastiane, han hade varit ute och gått och glömt bort tiden... Sånt kan hända den bäste och Samme var ju borta första kvällen (också han hade varit på promenad).

Jag gick för att få på mig lite mer kläder sen gick jag ner till OYAK. Egentligen var jag väl inte riktigt upplagd för det men följde med i alla fall. Jag var med i en omgång av "Fotleken" (som jag inte orkar förklara hur den går till just nu) men åkte ut ganska fort, fastän jag var bäst :P



Det hände inte så mycket denna dag och jag har inga utmärkande bilder som jag lägger in. tror det kan ha varit denna dag som jag var ner till Tysta parken så jag kan lägga in lite bilder sen men nu ska jag med pappa och handla.

Taizé "dagbok"

30/4
Som varje morgon är himlen lite grå och därför lämnar jag regnkappan i baracken. I så smart. Under morgonbönen hör man hur det börjar ösa ner och när bönen är slut så springer alla ner mot frukosten. Turen är på min sida och jag får vänta under tak. Dock så har jag ett problem: Till frukost får man välja mellan choklad och te till sin baguett. Mitt problem är att jag är laktosintolerant och tål därför inte chokladen men jag tycker att teét är för sött. Det är nått fruktte med litervis av socker. Så jag tar te men dricker inte upp allt, jag måste finna en lösning till imorgon.

Eftersom vädret är så dåligt bestämmer jag mig för att stänga in mig i baracken och plugga. Alla andra ska städa på Point 5 men inte jag, eftersom jag delar ut filtar på kvällen. Dock så blev det inte så mycket plugga, hade inte tillräcklig disiplin för det, utan skrev ner lite anteckningar i dagboken istället för att jag varit lite slarvig med att skriva de andra dagarna. Men jag inser att för eller senare måste jag ta tag i pluggandet eftrsom vi ska ha prov om ett par veckor efter hemkomsten, i naturkunskap.

Det blir dags för bön och lunch, tar med mig regnkappan den här gången, och det hände inte så mycket. Det blir dags för bibelstudier och vi ser till att sätta oss inomhus. Först satte vi oss i ett rum där man får lite klassrumskänsla men vi blev utkörda därifrån och placerade oss då i kyrkan. Det var redan ett par grupper där och pratade så det blev lite rörigt, man fick lyssna riktigt ordentlligt för att hänga med i samtalen.

Efter bibelstudierna går jag ner till OYAK där jag möter Erik, Ivan, Olov; Jenny, Anna och Paulina. De ska gå på en promenad och jag hakar på. Det är ju trots allt upphåll och solen skymtar fram lite då och då. Trots det tar jag det säkra före det osäkra och har på mig regnkappan.

Vår promenad var underbar. Vi gav oss iväg utanför Taizé, bort mot en järnväg, och landskapet var.. jag kan inte förklara med ord. Det är nog inget man kan se i Sverige och eftersom jag inte kan förklara riktigt så ska jag låta bilderna tala för mig, en bild säger mer än 1000 ord, är det inte så?

Detta skulle vara ett försök att ta en bild på Taizé. Så här i efterhand ser jag att den blec lite, eller mycket, difus. Det blå (förstora bilden!) är tält där större grupper, exempelvis från Tyskland, får bo. De som bor lite närmare än vad vi svenska norrlänningar gör. Längst ut till höger kan man även se delar av kyrkan och framför den taket som vi äter under.

Denna bild var tagen just utanför Taizé, vi gick nedför en backe. Jag tycker bilden blev riktigt bra men bussen var väl så lagom idyllisk i den miljön.

Som sagt så såg vi massor och det här är bara en bråkdel. När tågen körde förbi kände man luftrycket eftersom de körde så snabbt. Vi hann med flera tåg och Ivan fick dem att tuta, varje gång lät det lite mer och trejde gången vart man nästan rädd för att det lät så högt!


Visst ser vägen helt underbar ut. En liten asfalterad väg mellan en massa odlade fält, ååå. Den sista bilden visar molnen som kom över oss på vägen tillbaka. Det var middagstid och jag hann precis under tak för att få min mat och sedan sprang jag över till andra taket för att äta min mat. Det var inget litet oväder heller ch det passerade rakt över oss. Blixt, knappt en sekund, och sen pang! Huu, vilket busväder. Men det gick över fort så snart började molntäcket spricka upp igen.

Eftersom det nu varit llite halvtaskigt väder hela dagen och mycket moln resulterade det i en kall kväll/natt. Trots det var det inte så många som ville ha filtar utan "rusningen" skulle komma nästa dag...




1/5

Idag kom äntligen solen! Hur skönt som helst och jag lägger mig, på min medtagna filt, i solen och pluggar. Så jag slår två flugor i en smäll, sola och plugga.

Till frukosten idag prövade jag att gå till Taizés egen sjukstuga El Abiodh för att göra något åt mitt frukostproblem. Jag förklarade problemet för en kvinna där och fick en vanlig tepåse och satte mig vid ett bord där och åt frukost. Bra mycket lyxigare att sitta där och fika men det kändes fel. Det fanns ingen Taizéanda och satt, inte ensam, men utan någon att prata med. Så resterande dagar ska jag tvinga i mig lite av det söta teét, huvudsaken är att jag får umgås med mina kompisar.

Eftersom det är Kristihimmelfärds dag idag så räknar jag med mycket folk. Mycket riktigt. Någon fick siffran på att det skulle komma 2000 tyskar och det var seriöst folk överallt, värre än att gå på stan en lördag. Man fick kryssa sig fram på gångvägarna. Och hur länge får man inte stå i den sk lunchkön? Jag säger "så kallade" eftersom det inte är några egentliga köer förrän just innan man får sin bricka. Det är väldigt fascinerande hur allt kan vara så organiserat när det är så Oorganiserat.

Efter lunch så placerade jag mig återigen på filten tillsammans med en tjej som heter Fanny. Det kom någon till och sen så hade vi tre filtar där och en kortlek. Så vi var kanske sju åtta stycken som satt på filtarna och splade kort. Först så spelade vi hjärter sju (samma som ruter sju men vi ville ha lite "omväxling") och sedan fick vi lära oss ett nytt spel som av någon märklig anledning hade namnet gurka. Precis som namnet antyder så var det rätt tråkigt och vid det här laget minna jag knappt hur det gick till. Du ville inte ha det högst kortet när man lade det sista kortet och var som en variant av basketspelet 21, fast med kort. Helkonstigt och jag förstår om ni är förrvirrade av min förklaring.

Som vanligt bibelstudier kvart över tre och vi pratde om allt mellan himmel och jord, som vanligt. Vi släpper bibeltexten rätt fort och går vidare på något annat. Vi börjar bli riktigt bra vänner.

17.45 händer det däremot något spännande. Vi ska få träffa en av de svenska munkarna: Broder Johan. Alla 300 svenskar samlades i kyrkan och ställde frågor som brodern besvarade så gott han kunde. Han berättade om hur det kom sig att han blev munk och hur gammal han var när han bestämmde sig för att bli munk. Otroligt nog så var han bara 18 år! Då har man ju hela livet kvar och nu har han levt som munk i jag trror det var 48 år. Från början hade han också med sig en vän som ville bli munk men som blev hämtad av sina föräldrar tillbaka till Sverige. En rolig berättelse var när någon undrade varför de hade vitt vin till nattvarden (det är nattvard varje morgon) och alla väntade sig en djup teologisk förklaring. Men det var av den enkla förklaringen att efter nattvarden så torkar prästen/brodern ur skålen med en vit handduk och skulle man då ha rött vin skulle det bli fläckar på handduken! Gissa om vi skrattade.

På kvällsmässan var det jättemycket folk, de fick öppna upp hela kyrkan. Jag förklarar med en bild:
image83
De första dagarna vi var där satt man i K och framåt. Genom väggar som kan hissas upp och ner så kan man "justera" storleken på kyrkan beroende på hur mycket folk som är där. Eftersom den är så stor så vill de inte att man sitter längst bak om man ryms längre fram. I alla fall så fick de hissa upp alla väggarna men det var inte riktigt lika mycket folk som förra året då det inte fanns plats åt alla. Men tänk er endå 4000-5000 personer i en enda kyrka. För att rymmas så sitter man inte heller på bänkar utan man sitter på golvet, en del har även bönepallar. Men det måste ses, jag har säkert sagt det och säger det då igen.

Eftersom det nu är Kristihimmelfärds så var bönen lite speciell. Jag minns inte riktigt men i alla fall så satt jag lutad mot väggen. Fast egentligen så var det en dörrså jag frös. Dessutom var jag jättetrött så ni kan ju tänka er. Sova sittande under en bön och dessutom skaka tänder för att du fryser. Nej, det var ingen höjdare precis.
 
Varje kväll vi har delat ut filtar så har det varit ganska lite folk där men just inatt ville alla nya tyskar ha varsin filt vilket resulterade i väldigt mycket folk som väntade utanför "filtrummet". Jag var som alla kvällar i tid och inte kort därefter kom Gustav som denna kväll tagit med sig gitarren. Han satte sig i en trappa och spelade lite och Samme anlände också. Så nu var vi alla tre där plus alla tyskar men Chriastiane saknades, hon som hade nyckeln. Hon hade suttit kvar i kyrkan och helt glömt bort tiden så när hon kom blev det värsta rusningen efter filtarna. Så det blev väldigt lite gitarrspel och väldigt mycket springande med filtar. Inte förrän på slutet kunde Gustav och Chriastiane sätte sig ner och plinka lite på gitarren.

Var hemma idag

Usch, är riktigt förkyld igen. Eller idag var jag faktiskt bättre än vad jag varit under helgen men jag kände att jag behövde ta det lugnt en dag till. Förkylningen kom lite plötsligt men inte helt oväntad. Efter det lite konstiga franska vädret, lite för lite mat och för lite sömn bara bäddar för en förkylning. Så på fredagen kände jag något i halsen, på lördag blev det värre. Jag jobbade nästan 2 timmar på shopen och kände att jag började tempa lite. På kvällen skulle mamma och pappa ha "fest". De hade bjudit hem några av sina vänner och vi hade jättetrevligt men jag var nästan röd i ansiktet av feber. Söndagmorgon innebar att jag nästan inte kunde prata eller andas, så att sjunga för mamma som fyllde år var helt uteslutet. Jag gick med och väckte henne men utan sånginsats.

Men denna dag skulle inte innebära vila hela dagen för att jag hade planerat äta middag med några kompisar och så skulle vi boka tågbiljetter inför vår Stockholmresa. Vi åt middag men någon bokning av resa blev det inte då för datorn strejkade. Jag och pappa bokade biljetterna idag istället

Så idag blev en hemmadag. Jag har läst lite för boken jag läser, Pride and Prejudice, ska lämnas tillbaka på fredag och jag har ett par sidor kvar.Tog även en kort promenad för att komma ut lite men jag höll på att blåsa iväg! Inte lite vad det blåste och senare nu på dagen haglade det en kort stund också.

Nu tänkte jag fortsätta lite på Taizé-dagboken annars blir det lite för länge sen. Jag hinner glömma och det blir en mindre aktuell händelse för varje dag.

Ingen fortsättning av dagboken nu...

Jag kommer inte fortsätta på mina dagboksinlägg från Taizéresan nu. Det finns två anledningar. Den ena är att det tar så förfärligt lång tid att skriva för att jag vill skriva så mycket, det är ju bara att titta på det första inlägget. En annan anledning är att bilderna fins på andra datorn och det är mycket lättare att skriva med dem till hands så man kan få ett hum om vad som hände när eftersom mina dagboksanteckningar inte är så detaljerade.

Nu när jag sitter här kommer jag på ytterligare en anledning. Jag ska ju på styrelsemöte 17.30 vilket innebär att det är ganska snart. Innan mötet ska jag ha hunnit äta något och ta mig in till stan och det tar säkert en timma. Maten tar ungefär 30 minuter, beroende på vad jag kommer att tillaga och cykelturen in till stan tar drygt 20 minuter. Hoppas bara att det inte regnar igen. Det regnade när jag skulle hem från skolan och det var så lagomt roligt. Nu har jag dessutom duschat och lockat håret lite så regn skulle förstöra frisyren.

Usch, nu lät jag som en fjortis, eller hur? Så brydd är jag inte om håret men jag har gärna kvar de lockar som jag gjort för att håret får sånt härligt fall. Men om tid och ork finns så ska det kanske komma lite dagboksinlägg ikväll, med bilder. I promise!

Nationella i MaB

Matte ska ju vara ett av mina starkare ämnnen men detta gick verkligen...finner inte ord för det. Det var flera frågor jag inte förstod, som jag inte kunde svara på osv. Men då brukar man väl också bli mest överaskad när man får tillbaka provet igen och det faktiskt gick bra.

Nu har jag ätit lunch och ska hem innan jag ska tillbaka in till stan för att vara på styrelsemöte med KFUM.

Ses!

Taizé "dagbok"

26/4 - 18/4
Vi från Skellefteå startade vår resa kl 12 från busstationen. Eftersom vi var de sista (nästan i alla fall) så såg man genast de ansikten man saknat från föregående år.

I ungefär mitten av bussen fann jag Emelie som inte reste med stiftet förra året uatn som jag inte träffade förrän i Taize förra året. Nu hade hon däremot hunnit fylla 18 och kunde bestämma själv hur hon ville åka och valde att åka med stiftets buss vilket resulterade i att vi nu fick träffas inom Sveriges gränser. Men vi har sagt att vi måste träffas någongång i sommar för det är lite märkligt att vi bara ska träffas en gång per år...i Frankrike! Visst låter det lite dumt? Så vi ska verkligen försöka träffas i sommar, någon gång. By the way så kommer jag kunna träffa Gustav igen redan på fredag när han kommer till Skellefteå över helgen (han bor i Luleå). Han sitter i Luleå stifts distriktsstyrelse och de skulle ha mötet här i Ske-å.

Gustav är ett annat exempel. Första gången jag mötte honom var faktiskt inte på Taizé-resan förra året utan det var när vi skulle vara med i innebandyturneringen "Biskopens buckla" tidigare under året. I alla fall satt han och bockade av vilka som steg på bussen och såg cool ut i sina pilotglasögon.

Självklart fanns det fler som man mindes från förra resan men det var nog dessa två jag genast kände igen när jag läste deltagarlistan. Självklart så visste jag ju vilka de från Skellefteå var och så såg jag att Emelies pojkvän skulle med också.

I vilket fall så startade vi kl 12 (Emelie och Micke startade redan klockan 7(!) från Gällivare-trakten. Säger man Malmberget och Koskuskkullen vet nog få vart man menar) och stannade sedan i Ö-vik för att äta middag. De flesta åt på MAX men jag hade en drickyogurt och ett äpple som jag fick i mig. Sedan gick jag på hemköp och köpte ett par bröd efetrsom jag glömt göra smörgåsar att ta med.

Här kommer lite bilder från andra stoppet på vår resa: Tönnebro.

Bild 1 är på Emelie och Micke med bussen i bakgrunden.
Bild 2 är på Ivan och Erik gungar gungbräda. Gustav sitter i mitten och Elias tittar på.
Bild 3 är på en poserande anka.

Eftersom det är en bussresa på 48 timmar så händer det inte så mycket och klockan 11 blev det "God Natt" för mig. Men en sak som är värd att nämna är att några av mina kompisar här från Skellefteå, Erik och Ivan, kom på den briljanta iden att utlysa en tävling. Man skulle gissa vilken tid vi skulle komma fram till Stockholm och de fick tider fram 20.00 till 02.34. Den som gissade närmast var en av "Petrorna" ( vi hade tre stycken på bussen) som hade gissat på 23.15.

Chauförerna körde på rätt bra under natten och vid 8-9 tiden var vi framme i Trelleborg där vi ska gå på färjan som ska föra oss till tyska Travemunde. Men färjan avgick inte förrän klockan 10 så vi hade lite tid att gå en namnrunda. Hela gruppen (47 personer) ställde sig i en ring, sa sitt namn och vilket verktyg de hade velat vara i en verktygslåda. Tyvärr så hörde man bara de närmsta för att det var sånt oväsen runt omkring så när rundan var gjord vara alla lika dåliga på varandras namn som tidigare...

Halv 10 fick vi åka ombord på färjan och man bara väntade på att den skulle avgå så att duscharna och bubbelpoolen blev tillgängliga. Egentligen ger inte badet och duschen så mycket eftersom man ska sitta ett dygn till på bussen och bli lika äcklig igen men det är skönt att koppla av. Tyvärr så var vattnet i poolen ljummet åt det kallare hållet så efter ett par minuter frös man. Trots det satt var vi ett gäng som tappert satt kvar säkert en timme.

image6718.00 var vi framme i Travemunde och vi åkte gensat vidare och stannade 22.30 i Göttingen för att äta och gå på toaletten. Toaletterna i Tyskland är verkligen något extra. Framför allt så är de väldigt fräscha men det som alla blir, kanske inte rätta ordet men.., fascinerade över är hur high-tech toaletterna är. När du spolar så åker det ut en blå grej från ryggstödet och så börjar toalettringen snurra! Toaletterna rengör attlså toalettringen varje gång du spolar och första gången blir man nästan förskräckt när hela spektaklet börjar.

När alla fått något i magen och gjort sina behov och borstat tänder var det dags att fortsätta och de allra flesta la (satte sig kanske vore mer passande) sig tillrätta för att sova. Jag var väl en av de får som fick ligga ner. Jag satt bredvid Gustav och fick lägga huvudet i hans knä och hade sedan benen ut i mittgången.

Under natten passerade vi franska gränsen och halv sju på morgonen var det frukoststopp vid ett litet hotel/restaurang.

Vi hann köra lite fel, tror det vart fel avfart någonstans, så vi blev lite sena men 11-12 var vi framme i TAIZÈ!!! Som förra året regnade det vid vår ankomst så alla väskor fick ställas under tak medan vi fick sätta oss i ett rum för att få information om vart vi skulle bo, tider mm. De sökte också frivilliga att dela ut filtar varje kväll mellan 21.24 och 22.30 vilket jag anmälde mig till. De andra vart Samme och Gustav. Att vi hade detta kvällsarbete betyde att vi slapp städa på morgonen klockan tio utan var lediga fram till middagsbönen 12.20.

Här är bilder från när vi anlände och Emelie i det rum vi blivit tilldelat. Min säng blev den längst ner till vänster. Sängbilden var väl kanske inte av bästa kvalité men den duger för att visa hur rummet såg ut.





29/4

Första hela dagen i Taizé och till en början skiner solen men det blir mer och mer molningt allteftersom dagen går. Före lunchen var vi ett par stycken som började bolla med en volleyboll som Gustav tagit med. Så vi var 4 stycken från början men snart kom det någon till och snart så var vi tvunga att flytta på oss för att kunna göra ringen större så att alla rymdes att stå i ringen. Så kom det ännu fler, både svenskar från våran grupp men också från andra länder. Nu var vi säkert 25 stycken och ringen var ordentligt stor och vi hade jättekul för jag kan väl inte påstå att alla, inklusive mig själv, var bäst på det. Men det fanns de som kunde hålla bollen i luften ett längre tag och vi blev bättre. Men eftersom vi var så pass "vilda" var vi tvugna att flytta ännu en gång, ner till en fotbollsplan som var alldeles geggig efter allt regn så när vi var tvugna att avsluta för att gå till middagsbönen fick alla stå och skrapa bort gegga i ett par minuter. Jag hade mer lera än sko eftersom jag hade haft på mig ballerinaskor.

Efter lunch blev det mer ståhej då ett par holländare satt och sjöng för full hals. En grupp svenskar försökte också sjunga men hade inte riktigt samma lungkapacitet som holländarna så snart var vi 20 svenskar mot 5 holländare och ändå så kunde holländarna överrösta oss. Men tillslut fann vi svenskar en sång som alla kunde tillräckligt bra för att ta i och bräcka holländarna. Vid det laget hade sången övergått från sång till skrik men det var kul i alla fall och flertalet tappade nästan rösten. En av holländarna gav upp med orden: I've lost my voice!

Sedan var det dags för dagens bibelstudier och självklart var jag och Emelie i samma grupp. Vi hade tre finländare och tre holländare i vår grupp och vi kom riktigt bra överens. Man skulle läsa en text och sedan diskutera runt ett par frågor och när det var klart satt vi kvar en halvtimma till och pratade om en massa annat. Hur det är i våra hemländer till exempel. Jag hann till och med lära mig lite finska och holländska. Minun nimeni on... blir på svenska mitt namn är... Samma sak på holländska är Mein nam is... Inte så svårt att komma ihåg. fick även lära mig hek på det olika språken och de var väldigt lika. Moi på finska och Oi på holländska.

image71
Här är en gruppbild där två irländare hunnit ansluta sig till vår grupp. Jag är inte med på bilden eftersom jag var fotografen till denna bild.

Klockan sju var det dags för kvällsmål(middag) och 20.30 var det kvällsbön. Ganska direkt efter bönen var vi som skulle dela ut filtar tvungna att gå till det ställe där vi skulle stå och dela ut filtarna. Hon som höll i "filt-utdelningen" hette Chriastiane och kom från Tyskland. Hon var där som volontär och hade varit i Taizé sen påsk. Låter helt underbart tycker jag och skulle absolut vilja göra samma sak själv någon gång. I vilket fall så var det inget direkt ansträngande jobb när inte så många ville ha filtar så när det 45 minuterna var slut gick jag och Gustav (Samme hade varit på promenad och glömt bort tiden) ner till OYAK. OYAK är Taizés egna café/kiosk/uteställe där alla samlas på kvällen för att ha roligt och sjunga tillsammans. Det är ett väldans ståhej men stämmningen böra skriker glädje och gemenskap!

Här försökte jag få en vettig bild på OYAK men det är ett litet område så det var inte aöldels lätt att få med på en bild. Dessutom ser det mer inbjudande ut på kvällen då det är mörkt ute och lamporna tänds. Mycket av Taizé (egentligen allt) måste upplevas. Det går liksom inte ta en bild och berätta uatn man måste vara där personligen för att förstå känslan av platsen och gemenskapen.

Nu kommer resten av veckan någon annan gång för nu orkar jag inge mer. Det är ju så mycket man vill ha skrivet och så mycket som hänt.

Är väldigt trött :)

Som sagt är jag väldigt trött trots en tidig kväll men det är det värt för jag skulle ångrat mig om jag inte fäljt med på denna underbara resa till Taizé. Detta är bara ett snabbt inlägg innan skolan börjar för sen (typ efter skolan) tänkte jag skriva in lite dagbok och lägga in massor med bilder. Kul att fastän jag varit borta så har antalet besökare hållit sig kvar, ökat till och med. Men nu måste det rusas för att inte komma försent till första lektionen efter 10 underbara dagar!

RSS 2.0